måndag 16 april 2012

Barnslavar

Vi ska titta på ett avsnitt av Korrespondenterna på svtplay. Det jag vill att ni funderar på under programmet är följande:
  • Hur och varför uppkommer slaveri?
  • Kan slaveriet stoppas, i så fall hur?
Skriv dina tankar och svar i kommentarsfältet.

14 kommentarer:

  1. * Det är billigt nu för tiden. Det är effektivt med barn för dom har mycket energi. Polisen är inte noga med vad som händer "innanför grindarna", dom bryr sig inte, ingen bryr sig. Folk är desperata efter pengar och utnyttjar andra svaga som inte kan försvara sig. Man vet inte vad som anses vara slaveri och inte. Människor är bra på att dölja för allmänheten att de har slavar genom att t ex. säga att dom går i skolan även fast de inte gör det.

    *Det kan aldrig stoppas helt, det kommer alltid att vara slavar någonstans gömda för att jobba. Det finns ju hur många som helst som man inte ens vet någonting om och det kommer att ta lång tid att stoppa alla som är i slavhandeln. Människor är listiga och kan gömma och ha slavar utan att bli upptäckta. Men om man är uppmärksam om vad som händer i världen och polisen måste vara mer noga med vad som är rätt och fel.

    FF

    SvaraRadera
  2. • Det finns många olika sätt på hur barn slaveri uppkommer. Många kidnappas och man kan säljas till slav. Det uppkommer för att många i världen har inte råd med att betala sin/sina anställda därför köper man då slavar eller kidnappar dom, för att dom ska kunna arbeta för ingen lön eller en väldigt liten summa. Såklart så finns det mest slaveri i fattiga länder och städer.

    • Det är nog svårt att stoppa barn slaveri. Men såklart man kan göra det, men man får kämpa och jag tror alltid att det kommer att vara barn slaveri. Men som man såg på dokumentären, när man betalade för en flicka så hon kunde gå i skola. Men jag tycker att man kan öppna en stor skola som barnen även kan bo i. Men ändå måste man få stop på slavhandlarna först, eftersom det är dom som gör det olagliga. Och man måste göra klart vad som är slaveri och inte.

    //Erika Nilsson

    SvaraRadera
  3. Hur och varför uppkommer slaveri?

    Enligt vissa så är barn en väldigt effektiv ”arbetare” då de ofta jobbar gratis eller med minimal lön. Vissa som inte har råd att anställa riktiga arbetare till sitt företag, anställer istället barn för att det är väldigt billigt, och de gör som de blir tillsagda.

    Kan man stoppa slaveriet, i så fall hur?

    Nej, enligt mig så finns det inget som kan göras för att stoppa slaveriet. Man kan ju inte säga till alla som har barnslavar att sluta med vad de gör. Man kan inte heller ge de pengar så att de kan anställa riktiga arbetare. Jag tycker att de som inte ha råd med riktiga arbetare borde istället skaffa ett eget jobb, och säkert få lika mycket, om inte mer lön.

    SvaraRadera
  4. Varför slaveri uppkommer tror jag är för att alla länder inte är lika rika och vissa länder betyder mer än andra för vissa. Många människor är själviska och vill endast ha allt för sig själv, så kallade "'ägarna". Oftast så tar det också små barn och gör de till slavar eftersom de är mycket lättare att ta pengar från dem och mycket lättare att tvinga dem till att göra saker som de säger åt de att göra.

    Hur det kan gå till kan t.ex. vara att en människa, så kallad "ägare", drogar ner en liten flicka utan att hennes föräldrar vet om någonting, när hon sedan vaknar upp vet hon inte vart hon är och hon vet inte om att de hon är hos är de hon ska slava för.

    Jag tror aldrig att slaveriet kommer ta slut helt, utan de kommer alltid finnas kvar en del. Men jag tror man kan minska på slaveriet om alla hjälper till. Man kan sätta gränser och lagar. Men i vissa länder finns det ingen som bryr sig och om ingen bryr sig, hur ska man då kunna göra något åt de? Alla måste hjälpa till och alla länder måste hjälpa varandra. //E.E

    SvaraRadera
  5. 1. Jag tror att slaveri uppkom för att folk ville börja ha hjälp och få lättare pengar och då kanske dom kom på att man kunde ha någon som kunde göra jobbet åt en. Och då började man antagligen börja köpa folk från andra människor som sen blev deras slavar. Och jag tror att det är barn slavar som är enklast att få tag på.

    2. Jag tror att till en viss del så kan slaveriet stoppas men det kommer alltid att finnas slaveri i världen och allt går inte att stoppas hur mycket man väll vill! Vet inte hur man skulle kunna göra för allt ska kunna stoppas. Men man kanske kan stoppa en del av slaveriet! // L.J

    SvaraRadera
  6. Varför och hur slavar uppkom. Jag tror att hur allt började med slaveri var att människor behövde få arbete gjort. Vi behövde kanske en bro byggd, en ny affär att öppnas eller bara få mat och vatten finnas i närheten. Men byggare och arbetare kostar pengar. Väldigt mycket pengar för förr i tiden kanske man inte hade så mycket pengar. Så då började folk vända sig till idén med folk som inte har betydelse. Indianer funkade inte, dom höll redan då på att dö ut. Sedan hittade man svarta människor. Det fanns många av dom och man tog dom till slavar. Förr i tiden var det jätte vanligt att ha slavar hemma kanske tre 1 stycken eller mer. Var du rik hade du många slavar och då var dom oftast mörka i huden. Nu för tiden finns det mer slavar än förut. Men nu har man gått över till barnslavar. Då man kidnappar eller drogar ner dom hem till sig. Sedan får dom jobba medan du får alla pengar. Slavari måste slutats det räcker inte att bara att förbjuda det. I Svergie har vi inte så mycket slavar som i Asien m.m men mcdonlads happy meal leksak kanske är från en barnslav i Indien. Man vet inte. Man vet inte heller hur man ska avsluta slaveri. Men för att minska slaveri kanske man kan göra slaveri lagligt. Gör man det lagligt får slavar pengar bo hemma och blir dom drogade eller slagna eller helt enkelt kränkt får personen som då gjort detta mot slaven fängelse eller böter. Men samtidigt försvinner ordet ”slaveri” då och då får ju slavar ett nytt namn som många har. Arbete.. Jag vet inte hur man kan få slaveri minska eller sluta. Det finns så många möligheter att fundera på hur man nu ska minska slaveri. Man kanske kan ta alla som så sagt äger en slav eller flera slavar. Att man faktiskt gör något åt lagen. Vi måste få stopp på allt det här. //A.M

    SvaraRadera
  7. Det har blivit billigare att ha slavar än vad det var innan. Det har lett till att fler har det. Varför man har barn slavar beror på att dom inte rymmer inte lika lätt och man kan ta hela deras lön. Sen tror jag att man har barn. För att dom inte säger något om det dom är bara så rädda för att bli slagna.

    Klart man måste kunna stoppa det frågan är bara hur. Man skulle Ha hårda straff eller nåt för dom som äger en slav. Eftersom skolan kostar i dom länderna där det är vanligast, så är det inget naturlig man gör på dagarna. Hade det varigt obligatoriskt hade ju alla barn gått i skolan och hade man inte kunnat ha slavar på det viset för då hade dom varigt i skolan och inte kunnat jobba. //J.E

    SvaraRadera
  8. * För att det är billigare för "slavhandlarna" eftersom att de knappt betalar sina slavar. Och när slavarna är barn så blir det svårare för barnen att fly och det är även billigare för "slavhandlarna" eftersom att de inte betalr barnan alls utom kanske mat och kläder.

    Hur det kommer är la att folk kidnappar barn och andra människor och sedan tvingar de att arbeta med olika saker. Och om de inte gör som "slavhandlaren" säger så får de stryk och kanske ingen mat.

    Och även så kanske det är lätt för en som har slavat att själv bli en "slavhandlare" eftersom att de inte vet ett annat liv. Och så kan det gå så i flera generationer..

    * Om det kan stoppas..? Om kanske jätte många år.. Men just nu så är det ju så många som har hand om slavar och sådant så att man inte kan hitta alla och göra något åt det. Och det är ju svårt att göra något åt saken när inte ens landets polis bryr sig om det.

    Så om det ska stoppas så tror jag att allihopa måste sammarbeta och hjälpa barnen tillbaka till sina föräldrar och sätta "slavhandlarna" i fängelse en längre tid.

    //Jennie

    SvaraRadera
  9. hur och varför uppkom slavar? slavar uppkom väldigt tidigt. Det har alltid funnits slavar. Tidigare var det dem rika länderna som egentligen inte hade så mycket saker/pengar utan slavarna. Då var det också lagligt att ha slavar. Man fick se ett klipp för ett tag sedan från afrika, och där sa dem att det va inprincip dem som byggde upp hela länderna. Utan dem hade dem ''rika'' inte varit någonting. Hur Slavarbete försvinner? Jag tror inte att slaveri någonsin kommer läggas ner för om det inte är lagligt så kommer det alltid finnas i smyg. Men i dem fattiga länderna i Afrika så finns det slaveri som vi vet om. Jag tror att man kan minska på det om man kan göra det lagligt men alltså då får slaven pengar och får bo hemma och sådant. Jag tycker att vi som är dem starka länderna ska reagera större och hjälpa och visa dem att det verkligen är fel! Kanske att dem som ''äger'' slavarna blir omhändertagna för någon natt i en cell så dem får veta att det är fel. Hemmaslavar känner sig ju inlåsta och är inte lyckliga så det är ju ungefär samma sak som att stänga in ägaren i en cell över någon natt. // A.L.S

    SvaraRadera
  10. Hur och varför uppkommer slaveri?

    Jag tror att slaveri har uppkommit pga lathet och och bekvämlighet. Några personer som behöver vinna tid och pengar har börjat att anlita folk för att dem känner själva att dem behöver det. Sedan har slavarna börjat säga emot. Och då har ägarna börjat använda våld för att få kontroll. När ägarna känner att dem både har kontroll över slavarna och känner att det är väldigt bekvämt och att dem själva vinner på det, har detta blivit populärt. Och sedan spridit sig världen över.

    Kan slaveriet stoppas, i så fall hur?
    Jag tror att det inte är tillräckligt mycket folk som bryr sig. Om detta ska stoppas måste många fler personer engagera sig till djupet. Det är det som är nyckeln för att stoppa det. Allt blir lättare ifall fler personer ger sig in i det. Då kan det bli mycket lättare att få fram bevis. Det finns säkerligen många slavar som inte vågar säga någonting. Men vet nu slavarna att dem har många personer som står bakom dem och slaven känner att han eller hon har stöd från övriga världen blir det mycket lättare tror jag. // A.C

    SvaraRadera
  11. Jag tror att slaveri finns just för att alla länder har inte lika mycket pengar. Bor man i länder som lider av fattigdom är det svårare att ha råd att leva än vad det är i Sverige. I fattiga länder får man oftast många barn, och en stor anledning till det kan vara att man faktiskt inte har råd med preventinmedel, och det är nästan självklart när man knappt har råd med mat. När en kvinna har ungefär 5 barn och ska lyckas försörja alla så räcker det inte med att mannen och kvinnan jobbar, arbetskraften räcker inte till. Utan då tar man hjälp av sina barn, där börjar barnarbetet. SKulle sedan inte arbetskraften inom familjen räcka är det lätt att man handlar med andra hushåll, och köper arbetskraft därifrån. Barnet kan antingen frvilligt eller för det mesta ofrivilligt bli köpta till ett annat hushåll för att jobba där, det är där barnslaveriet uppkommer. Många blir inte heller bra behandlade utan blir slagna och behandlade dåligt.

    Det är inte speciellt dyrt att äga slavar, speciellt inte barn. Barrnen är oskyldiga och väldigt försvarslösa,därför är det inte svårt att ta alla pengarna som barnet tjänar, det uppstår inget motstånd. Alltså är slavar billiga att "underhålla" och kan ändå dra in ganska mycket pengar.


    Det finns många organisationer som redan kämpar mot barnslaveri och slaveri överhuvudtaget, och såsmåningom kanske man kan stoppa detta. Men det behövs hjälp från folket i de drabbade delarna av världen. Folk som säger nej till barnslaveri, som inte köper barn, och inte säljer. Framförallt vuxna som säger ifrån när de ser barn bli slagna, och framförallt ordentliga poliser osv. Det är svårt att stoppa ett brott, när man ska vända sig till polisen, och de inte bryr sig alls. så med lite mer engagemang från omvärlden och personerna i deras omgivning kan man nog inte stoppa slaveriet, men iallafall göra det mycket bättre. // F.C

    SvaraRadera
  12. Dom flesta barnslavarna blir lurade, dom förs bort utan att föräldrarna vet vart dom är.
    Varför det är fler barnslavar tror jag är för att dom är piggare och orkar mer. Man kan luta dom på pengar och dom flyr inte lika lätt.
    Barn är också mycket billigare nu för tiden.
    dom kan kidnappas och sedan säljas till andra länder.

    Jag tror inte att de kommer kunna stoppas helt, även om vi inte kommer kunna se något så kommer det säkert vara slavar gömda någonstans för att jobba. Men jag tror absolut att man kommer kunna minska det. det skulle räcka om bara poliserna i dom länderna hade tagit det på allvar så hade det gjort en tillräckligt stor skillnad. // P.H

    SvaraRadera
  13. Jag tror att slaveri finns för att de som har slavar är för lata för att göra jobbet själva och vill tjäna mycket pengar. Jag tror att det är vanligast att man tar barn från fattiga områden där det kanske finns många barn som inte har det så bra. Jag tror att de som har slavar lurar barnen och deras föräldrar att barnen kommer få ett bättre liv.
    Jag tror att det är ganska svårt att stoppa slaveriet. Det har ju blivit mer även om man har förbjudit det. Jag tror att det är svårt att stoppa för att det har blivit så vanligt och det finns så många barnslavar. Även om man försöker "hämta ut" slavarna tror jag att det kommer fortsätta eftersom det föds nya barn hela tiden. Jag tror att det är svårt att ändra på dom som vill ha slavar. Jag tror att dom bara vill tjäna pengar.
    Jag tror inte att man kan få bort det helt men jag tror att man kommer kunna minska på det. Man kan införa hårda straff för dem som har slavar och försöka ge information till familjerna om att det inte är så bra som de kanske tror. T.ex. koranskolan, familjerna skickade sina söner dir för att de trodde att de skulle få det bra. Om man berättar för dem kanske de fattar att de inte ska skicka dit sina barn. // E.B

    SvaraRadera
  14. Jag tror att slaveri finns därför att de har slavarna inte vill jobba själva, de vill att någon annan ska göra jobbet men få pengarna själv. Det kan nog också vara ett sätt att tjäna pengar på eftersom att slavarna inte får några pengar själva. Jag tror att man väljet att ta barn från fattiga områden för att de kan vara lätta att lura och muta. De kanske säger att de ska ge barnen ett bättre liv och unga barn kanske inte förstår att de blir lurade.

    Jag tror inte att man kan stoppa slaveri helt och hållet. I fattiga ställen tror jag det är svårt att få det att upphöra för att vissa är lata och vill inte jobba själva så de skaffar sig barnslavar som gör jobbet åt dem. Men jag tror att man kan minska på slaveriet om fler människor bryr sig och gör något åt problemet. Men det är nog svårt att få folk att t.ex skänka pengar till någon fond för folk tror ju att pengarna inte kommer fram. Och många människor säger att det behöver inte hjälpa till för att någon annan gör det. Men om alla säger så, så blir det ju ingen förbättring. // M.B

    SvaraRadera