torsdag 15 mars 2012

Schindler´s list


Jag vill att du att du skriver ner dina funderingar kring följande frågor:
  1. Hur förändras Oskar Schindler under filmen? Kan du ge några exempel på scener där Schinlder förändras?
  2. "Den som räddar ett människoliv, räddar en hel värld." Vad tror du det Talmud citatet innebär?
  3. Hur formas vår syn av det förflutna genom att se fiktiva spelfilmer

8 kommentarer:

  1. 1. först ville han bara ha pengar och brydde sig inte om arbetarna. men senare i filmen så började han bry sig och han räddade många judars liv.

    2. när man räddar ett liv så skulle den kunna föröka sig så det blir en ny generation.

    3. det som är bra med att se filmer är att man lär sig mer, bättre och roligare sett. det som är dålig är att man kanske skulle lära sig lite mer om man läste men det skulle inte vara roligt så man skulle nog glömma bort det man läst efter ett tag.

    SvaraRadera
  2. Han blir mer och mer fäst vid judarna, I början sköt han folk på måfå vid sin balkong, men i slutet räddar han 11.000 judar.

    Att den som räddar någon get hopp åt mänskligheten.

    Den formas mer specifikt eftersom det är från en synvinkel endast.

    SvaraRadera
  3. 1. Jag tycker att han bryr sig mer och mer om sina arbetare och att dom ska ha det bra, men han gillar fortfarande pengar lika mycket. Jag kan tyvärr inte komma ihåg (eller om jag ens uppmärksammade) någon scen där han förändras.

    2. Att ett liv upplever en hel värld, dödar/räddar man den personen så dödar/räddar man ett helt liv.

    3. Filmen blir som en känslosam dokumentär och då kan man leva sig in i personernas känslor och handlingar. Filmen blir även roligare att se på.

    SvaraRadera
  4. 1. I början så bryr han sig nästan bara om att tjäna pengar, men ju längre in i filmen vi kommer så bryr han sig mycket mer om judarna. Och räddar, om det nu var 1100 judar.

    2. Att ett människoliv är värt mycket, och att rädda en människa kanske inte bara leder till att han får leva. Utan sedan får han barn, barnbarn osv.

    3. Filmer visar väldigt bra hur jobbigt det var på den tiden, och hur svårt det var att bara överleva och få mat. Så nu efter filmen har man en bättre förståelse om hur de hade det.

    SvaraRadera
  5. 1. I början av filmen så bryr Schindler inte sig om judarna, han vill bara ha pengar. men senare in i filmen så börjar han bry sig mer om judarna.

    2. Att ett människoliv kan vara värt mycket, och att rädda en människa leder inte bara till att han ska få leva, utan att han kan få barn som bildar familjer och m.m.

    3. Många filmer visar hur det var på den tiden, man får veta hur svårt det var att få mat och överleva. Så filmen ändrar verkligen ens syn på hur det var.

    SvaraRadera
  6. 1. Först brydde han sig inte om judarna t.ex han sköt judar vid frukost.
    senare så började han bry sig om de för att han märkte att judarna blev skjutna utan mening.
    2. Om man räddar ett liv så kan man föröka sig så att det blir en ny generation.
    3. Genom att se en sådan film så får man reda på hur svårt dom hade det med mat och att överleva.

    SvaraRadera
  7. 1. Först brydde han sig bara om pengar sen ju längre in i filmen man kom så blev judarna mer och mer värda i hans ögon, och en jude är också en person och det kom Schindler på senare i filmen, han räddade
    1100 tror jag det va .

    2. Jag tror citatet innebär nog att en person är värd väldigt mycket mer än att plocka skit åt nån för inget och bli misshandlad varje dag.

    3. En film får en att reagera starkare på vad som händer än i en dokumentär för det blir inte lika brutalt i en dokumentär.

    SvaraRadera
  8. 1, först brydde han sig självklart bara om sig själv och hur mycket pengar som han tjänade, men efter ett tag började han faktiskt att bry sig om judar. och han räddade ca 11 000 judar.
    Om jag skulle ge ett exempel på en sene då han förändrades(enligt mig) var nog den scenen där han var ute och red med en kvinna(kommer inte ihåg vem hon var) och stannade vid ett berg och kollade ner, dem såg typ hur soldater kom in i hus mm och sköt varenda jude i byggnaden. och så såg han en liten flicka med röd jacka/kappa försöka gömma sig.

    2. Det betyder att om du sparar ett liv, ger du personen möjlighet att fullgöra hans / hennes eget ansvar att hjälpa andra människor.


    3. Filmen var väldigt bra, filmen visade hur dem hade det och hur mycket dom fick utsättas för. hur dem fick lida mm. Det var en väldigt sorglig film. för mig är det roligare och även mer spännande att se filmer om ämnena. det får en att reagera starkare och man har större förståelse.

    SvaraRadera