torsdag 5 mars 2015

Hotell Rwanda


  • Analfabetismen i Rwanda är fortfarande mycket hög och många, särskilt i de lägre samhällsskikten, är hänvisade till radion som främsta informationskälla. Verklighetens radioproducent på RTLM ställdes inför rätta för att ha bidragit till folkmord och det är logiskt att ställa frågan; vilken makt kan en radiostation ha? 

  • Diskutera med utgångspunkt från filmen hur sådana fruktansvärda brott människor emellan kan ske. Varför förmår vi inte lära av historien? Kan de som lever nu hämnas gamla oförrätter eller är det svepskäl för något annat? 

  • Det var inte bara tutsier som mördades utan också hutuer som av olika skäl inte ville delta i folkmordet. Fundera över rädslans betydelse för genomförandet. Vad krävs det för att orka stå emot? Fundera över hur ni själva skulle handla.

  • Fundera vidare över Jacks dystra förutsägelse om hur ”vi” tog till oss nyheterna om Rwanda. Varför tenderar vi, trots en globaliserad värld och ett nyhetsflöde med bilder rakt in i våra vardagsrum, att skjuta katastrofer långt borta ifrån oss? Bryr vi oss inte? 
Frågorna är hämtade från Svenska Filminstitutet filmhandledning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar